شهرستان بـن

شهرستان بـن در استان چهار محال و بختیاری

شهرستان بـن

شهرستان بـن در استان چهار محال و بختیاری

شهرستان بـن

این وب جهت معرفی شهرستان بن طراحی شده است که امیدواریم مورد توجه کاربران عزیز قرار گیرد. کاربران می توانند جهت هرچه بهتر شدن این وبلاگ که گامی در جهت معرفی هرچه بیشتر شهر و شهرستان بن است با ما همکاری داشته باشند. مطالب و عکس ها به نام خود آنها در این وبلاگ درج می گردد. با تشکر فراوان

اگر مسئولین محترم شهر - شهرستان و استان با ما همکاری داشته باشند می توانیم این مجموعه اطلاعات را با یک سری اطلاعات دیگر در قالب یک کتاب چاپ نماییم.


«شهربن»مرکز شهرستان بن یکی از شهرهای ترک زبان استان چهارمحال و بختیاری است،و شمالی ترین شهر این استان و در نزدیکی سد زاینده رود قراردارد.

***
از همشهرستانی عزیز درخواست می شود مطالب و عکس های خود را درباره شهر و روستای خود به دست ما برسانند تا در این وبگاه جهت استفاده عموم درج نمائیم.
آدرس : شهر بن ، خیابان ملت ، کافی نت شهر بن - شهر من ، جعفرنادری

نویسندگان
طبقه بندی موضوعی
آخرین نظرات

چهارشنبه, ۱ بهمن ۱۳۹۳، ۰۹:۴۰ ق.ظ

۱

روستای جمالو شهرستان بن

چهارشنبه, ۱ بهمن ۱۳۹۳، ۰۹:۴۰ ق.ظ


پیشینه روستای جمالو

 

روستای جمالو قدیم درساحل زاینده رود واقع بود بطوری که با بارش بارانهای بهاری و طغیان رودخانه نیمی از باغهای روستا زیرآب می رفت اطراف روستا مانند شمال ایران سرسبز وشاداب بود درمیان درختان بیشه ها یک لحظه صدای پرندگان قطع نمی شد سکنه آن به کشاورزی و دامداری مشغول بودند نیمی از مردمان ترک و نیم دیگراز چهارلنگ بختیاری هستند والبته نسل جدیدی هم لر و ترک اند چون یا پدر و یا مادرشان متعلق به یکی ازدوگروه است.


مردم جمالو متاسفانه هراز چند گاه برسرمسائل کوچک بطورگروهی با هم به نزاع می پرداختند گرچه پس ازمدت کوتاهی دوباره بر سفره  صلح می نشستند اصغرهارونی درشعرش به این نکته اشاره کرده است.

پس از احداث سد زاینده رود درسال 1348 پنج روستای یانچشمه- آبادچی - مره ویا بابا آگادگان -جمالو- وقعله رئیس یا مندرجان درحوزه آبگیری قرارگرفتند ومحبوربه تخلیه شدند.


 در روستای جمالو بر بالای یک تپه خاکی بسیار بلند به شکل مخروط قلعه بود متعلق به علیرضا خان کیانی که برای جلوگیری از فرسایش خاک آن نوعی بوته بر خاکش رویانده بودند وگفته می شد خاک این قلعه بصورت دست ریز ایجاد شده است .

در پایین این قلعه بقعه یکی از امامزادگان به نام حارث بن علی واقع بود که دریک طرف آن نیز قبرستان قرار داشت بر روی قبرهای قدیمی این قبرستان شیرها ی سنگی زیبایی وجود داشت که  سه چهار تای آنها بسیار بزرگ بودند وکار هنری محسوب می شدند اما به جهت بی اطلاعی مردم روستا این شیرهای سنگی به یغما رفتند .

 

برخی خوانین قدیم روستا

برخی خوانین روستا : عجم خان اسنفدیاری- محمد حسین خان خسروی معروف به آمم حسین کدخدای روستا- مرتضی قلی خان خسروی -غلامحسین خان افشار- قلی خان خسروی- علیرضا خان کیانی  وابراهیم خان خسروی معروف به آ ابراهیم را می توان نام برد.

 قبل ازاصلاحات ارضی زمینهای روستا متعلق به این خوانین بوده وتعداد کمی ازسکنه مالک زمین کشاورزی بودند .


بزرگان روستا

از بزرگان روستا نیزاز میان ترکها مشهدی سبزعلی رضاوندی و قیصرعلی رضاوندی که مداح و نوحه خوان خوبی بود وصدایی سوزناک داشت -کدخدا رسول سواری و پسرانش مرحوم الوالفتح وابن علی سواری-سوارعلی سواری که از ثروتمندان بود -از طایقه رمضانی ها مشهدی علی یار که اطلاعات زیادی از وقایع گذشته روستا دارد مانند جنگ خوانین و چالش انها با شاه برای ازدست ندادن اراضی وغیره  -از طایفه یارمجمدی محمد جواد یارمحمدی - از طایفه صابری ها مشهدی قربان که قاری معروف قرآن بود  -حاج اسماعیل دواشی - عباس آقا مشایخی - حیدرآقا کبیری -

ازمیان لرها  حاج شکرالله هارونی و پسرش آقاعیدی دبیر ارجمند وفرهیخته و منوچهر -صادق داودی و زنده یاد ابوالقاسم داودی - حاج آقاعلی هارونی و پسرش محمدخان و یحیی که آموزگار روستا بوده وبه گردن همه جوانان روستا حق معلمی دارد گرچه همه ما را مرتبا فلک می کرد -محمد زمان هارونی -کریم هارونی معروف به کریم ایاز - حاج عبدالله هارونی معروف به حاج عبدول - غلامرضا هارونی بودند که هرکدام به نحوی بر دیگران نفوذ داشته ودرحوادث تاثیرگذاربودند اکنون تعدادی از این بزرگان به سوی حق شتافته اند.

 


جمالوی جدید


پس از احداث سد زاینده رود و زیرآب رفتن جمالوی قدیم روستای جمالو ی جدید احداث شد و مردمی که قرار بود به دشت میشان دراستان خوزستان کوچ کنند دردامنه کوهی بنام (قیز قلعه سی) این روستا را بنا کردند.

 نیمی از جمعیت این روستا ترک و نیم دیگر لر بختیاری هستند که به کار کشاورزی و دامداری مشغولند.

 از رجال بنا کننده این روستا می توان از محمد جواد یارمحمدی ، موسی هارونی ، کریم ایاز، حیدرآقا علیقلی،حاج شکرالله هارونی،علیار رمضانی،عباس رضایی ، عباس آقا مشایخی،مشهدی سبزعلی رضاوندی را نام برد.اختلاف بین روستاییان باعث مهاجرت جوانان شد واکنون حدود بیست خانواده دراین روستا زندگی می کنند.

گروهی از ترکان این روستا قائدی ها و یارمحمدی ها هستند که گفته می شود اجداد آنها برای یاری امام حسین به سمت کربلا حرکت کردند ولی از انبوه سپاه یزید وحشت زده شده وبه زادگاه خود درایران بازگشتند به همین مناسبت به آنها قائیدلر و یا کائیدلر می گویند تعداد آنها زیاد است ومردمان خوش خلقی هستند .

 

 صابری ها ، رمضانی ها که به علت داشتن چهره اروپایی به قرمیزی لر معروف هستند - ونیز سواری ها که طایفه بزرگی هستند - رضاوندی ها از ترکهای ساکن این روستا می باشند- عرب لر که اکنون به مشایخی تغییر فامیل داده اند نیز جزو ترکهای این روستا هستند . هارونی ها - داودی ها - - صالحی ها از لرها این روستا هستند .

جالب این است که از لحاظ نامگذاری اکثر مزارع این روستا و روستاهای اطراف نام ترکی دارند مانند چائیرلی دره( دره چمن ) - آق بولاغ ( چشمه سفید) -ساغ دره - اینچه دره - ایاق دره - آق گدیک - قره دره - آلما دره سی - قمیشلی چمن - بویوک چمن - - ئوکوز قارشی - قورد دلیگی وغیر ه هستند .

مردمان روستای جمالو جدید را دردامنه کوه شیدا ساختند سکنه این روستا درحال حاضر از فامیل هارونی چهارلنگ بختیاری هستند و بزرگ فامیل شخصی به نام موسی هارونی بود که به رحمت ایزدی پیوسته است .

 

 

اصغر هارونی شعری زیبایی دروصف جمالو سروده است


دل زنده شود چون که کند یاد جمالو  آن دشت پراز نعمت وآباد جمالو

آن رود که ازپهلوی آن دهکده می رفت  از ریشه فرو ریخت بنیاد جمالو

با آن همه جنگی که جمالوگذرانید -  بی کینه بوند مردم دلشاد جمالو

آن قلعه خانی که همی سربه فلک داشت  می بود نشان ده آباد جمالو

هرکوچه وپس کوچه آن خاطره باشد بر مردم دلداده وآزاد جمالو

جزتپه خاکی نمانده اثراز آن  اینگونه شده دستخوش باد جمالو

برهرکه بگفتیم چنان بودوچنان شد  فریاد برآورد زفریاد جمالو

صدشکرکه بعد ازچهال سال فراقت  شد رحمت حق شامل افراد جمالو

چون آب فرورفت ازاین دهکده ازنو  گردیده عیان ریشه وبنیاد جمالو

مدفون شده آنجا یکی ازنسل امامان -  بودست عبادتگه افراد جمالو

آن پورعلی حارث با فضل وکمالات  از نورسیده است به امداد جمالو

 آمد به پلاکها و شده دفن درآنجا -  تا آنکه شود باعث ایجاد جمالو

تنها نه جمالوبه وجودش شده فیاض -  فیض اش همه راهست چوافراد جمالو

تقدیرچنین بود دگرباره بسرشد  تکریم شود مونس اجداد جمالو

اصغرزدل وجان کند اقرارو بگوید  دل زنده شود چون که کند یاد جمالو

این خاطره ای بود که بنوشت به دفتر-  تا زنده بماند همه دم یاد جمالو



عکس هوائی روستای جمالو



موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۳/۱۱/۰۱
جعفر نادری بنی

جمالو

نظرات  (۱)

سلام لهراسب رضاوندی درقران خوانی رودست نداشت حافظ قران  بود  بهترین ملای جمالو بود تمام مراسمات عقد وطلاق را ایشون انجام می دادند اینها یک طایفه دیگر از رضاوندیها هستند  و از اولا کربلایی خیراله می باشند تحقیق کنید طایفهای بزرگ هم هستند بیشتر از ۲۰۰نفر 

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">